Att välja rätt trumstockar är kanske inte helt lätt när man inleder sin karriär som trummis. Det finns en uppsjö av olika modeller och storlekar, och i början får du prova dig fram för att hitta trumstockarna som passar dig och ditt trumspel. Trumstockar i både trä och aluminium finner du i handeln. Men här kommer dock bara trumstockar gjorda i trä få uppmärksamhet.

Det finns en rad olika faktorer att ha i beaktande. En trumstocks träslag kan variera och således påverka vikten. Generellt så har en trumstock som väger mindre lättare för att gå sönder. En tung trumstock håller förmodligen längre men är kanske mer svårspelad.

DRUVA

En trumstocks rundade eller ovalformade knopp kallas druva och är oftast i trä eller nylon. Förutom att nylondruvan tenderar att vara mera hållbar så uppstår en subtil skillnad i ljud beroende på om man använder trä eller nylon.

STORLEKAR

Att välja storlek på trumstockarna är kanske inte helt lätt om man är nybörjare. Tjockare trumstockar gör att dina trummor framstår som mer volymstarka, medan tunnare är mer snabbspelade. Man får helt enkelt överväga och fundera över hur man vill framställa sitt trumspel, och ta hänsyn till om man spelar inom en viss musikstil.

Exempel på modeller är 2B, 5A, 5B, 7A och 7B. Ju högre siffra i modellbeteckningen desto tunnare trumstock. Modellbeteckningens bokstav har sitt ursprung i en gammal standard där A betecknar trumstockar avsedda för ett mer återhållsammare trumspel inom exempelvis storband och dansorkestrar. B betecknar trumstockar lämpliga för trummisar som spelar i band av något slag, och är tänkt att ge en ljudvolym som hörs i högljudda sammanhang.

TRUMSTOCKAR TRÄSLAG

En trumstocks vikt beror på storlek och träslag. Det är viktigt att ha rätt balans i stocken och därför är det viktigt att bland annat välja ett bra träslag. Hickory är ett träslag som gör trumstocken hållbar samtidigt som den får en bra balans rent viktmässigt. Hornbeam är ett alternativ och är något lättare än Hickory. Det finns också trumstockar som görs i ek och lönn. Fördelen med lönn är framför allt att det är billigt, men dessvärre får hållbarheten lida.