Självklart vill man att sina trummor ska låta bra och mycket beror på vad det är för stommar. Men man kan komma långt beroende på hur man stämt sina skinn. Det är viktigt att du lär dig stämma trummor. En del trummisar föredrar väldigt spända skinn medan andra föredrar en lösare åtdragning av skinnen. Det kanske allra viktigaste är att eliminera missljud och irriterande efterklanger. Lär du dig stämma dina trummor så tar du samtidigt kontrollen över en stor del av den ljudbild som du vill skapa.

Stämma skinnet


Även om det enklaste kanske skulle vara att spela in en film om hur du enklast stämmer dina trummor vill vi ändå göra ett försök att beskriva med ord hur du gör när du ska stämma trummor. Nedan följer en instruktion för hur du går tillväga för att stämma trummor:

Till att börja med bör du rengöra kring sargarna innan du placerar ett nytt skinn. Skruva sedan fast skinnet . Tryck därefter med handen i mitten när det är tillräckligt spänt. Vidare bör man släppa efter spänningen och lösgöra skruvarna för att sedan för hand. Det är rekommenderat att skruva ungefär ett halvt varv per skruv åt gången, och gå alltid vidare med att stämma skruvar som är placerade i föregående skruvs motpol, eller diagonalt. Om trumman får symbolisera väderstrecken så bör man skruva i följande ordning: Norr, Söder, Väster, Öster (korsvis), följt av Sydväst, Nordost, Sydost, Nordväst (diagonalt).

För att slippa störas av missljud från underskinnet kan det vara bra att dämpa det när man stämmer. Vad gäller slagskinnet så bör man dämpa mitten av skinnet med hjälp av tummen. Sedan slår du med en trumstock en liten bit från kanten vid varje skruv. Sedan kan man göra likadant med underskinnet. Men vanligt för åtminstone pukor är att dessa skinn blir stämda lite lägre än slagskinnet.