När man börjar spela trummor så vill man gärna imitera sina favorittrummisar och hoppas på att man kommer bli lika duktig över en natt. Det är fel inställning. För att bygga ett hus krävs ett stabilt         fundament. Detsamma gäller trummor, vill man bli en duktig trummis så måste man öva långsamt och ha en god portion tålamod. När du tycker att du behärskar ett visst tempo så ökar du successivt, men bara till den gräns att du behärskar att upprepa aktuell trumövning utan att spela fel.
               
UPPVÄRMNINGSÖVNINGAR
       
Ett gott råd är att värma upp varje gång du sätter dig framför trumsetet. Dels för att kroppen ska komma igång och jobba mer smidigare och framför allt för att det leder till en mer kontrollerad teknik. Under uppvärmningsövningarna jobbar man med både händerna och fötterna. Till en början utgår man från att slå lika många slag med höger och vänster hand. Upprepa följden i ungefär en minut i varierande         tempon för att sedan gå vidare till nästa steg för att lägga till ytterligare slag.
               
H = höger hand   V = vänster hand   K = kick (bastrumma)   H = high-hatpedal
       
Steg ett: Slå vartannat slag höger vänster på virveltrumman, dvs HV…
       
Steg två: Lägg till ett slag på varje hand: HHVV
       
Steg tre: HHHVVV
       
Steg fyra: HHHHVVVV
       
När man kommit hit så är det dags att värma upp fötterna, och det är på liknande sätt som med händerna. Ända skillnaden är att man med fötterna trycker ner kicken respektive high-hatpedalen.
               
Steg fem: KH
       
Steg sex: KKHH
       
Steg sju: KKKHHH
       
Steg åtta: KKKKHHHH